Khamis, 23 Julai 2009

KELEBIHAN BULAN SYAABAN

Ramadhan01_bDari Kitab Kelebihan Rajab, Say`ban, Ramadhan, Ustaz Budiman Radhi)

1. Sabda Nabi s.a.w bermaksud: Apabila masuk bulan say`ban, baikkanlah niatmu padanya, karena kelebihan say`ban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.(Al-hadis)

2. Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan say`ban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka . Dia akan menjadi teman nabi Allah Yusuf a.s. Di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala nabi Allah Ayub a.s Dan nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan bulan say`ban, dimudahkan Allah atasnya sakratul maut Dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada huruhara Munkar Dan Nakir, ditutup Allah keaibannya di Hari Kiamat, Dan diwajibkan Syurga baginya.(Al-hadis)

3. Barangsiapa berpuasa pada awal Hari khamis pada bulan say`ban Dan akhir khamis daripada say`ban, dimasukkan dia ke dalam Syurga. (Al-hadis dari kitab Al barkah).

4. Berkata Siti A`isyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasullullah s.a.w ialah bulan Say`ban.

5. Sabda Nabi s.a.w: Say`ban adalah bulanku, Dan Ramadhan adalah bulan umatku. Say`ban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa Dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani).(Al-Hadis).

6. Sabda Nabi s.a.w : Bahawa puasa Say`ban kerana membesarkan Ramadhan, siapa yang berpuasa tiga Hari daripada bulan Say`ban, kemudian dia berselawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa, maka diampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatkan rezekinya. Antara lain sabdanya lagi: Bahwa Allah Wat`Ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat. (Al-Hadis).

7. Sabda Rasullullah s.a.w: Dinamakan Say`ban karena padanya terdapat kebaikan yang amat banyak, Dan puasa yang lebih afdhal sesudah (selain) Ramadhan ialah puasa bulan Say`ban.(Al-hadis).

8. Sabda Nabi s.a.w: Bahwa kelebihan Rejab atas bulan -bulan yang lainnya seperti kelebihan Quran ke atas segala Qalam. Kelebihan Say`ban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan atas segala ambia(nabi-nabi). Kelebihan Ramadhan atas bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas segala makhluknya. (Al-hadis)

9. Bulan Say`ban, keagungan malamnya dengan malam nisfu Say`ban, sepertimana keagungan Rejab dengan malam Israk Mikrajnya, Dan keagungan Ramadhan dengan malam Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Say`ban telah datang Jibril kepada Rasul s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu kelangit, itulah malam yang dibukakan Allah padanya tiga ratus pintu rahmat Dan diampunkan Allah sekalian orang yang tiada menyekutukan (syirik) dengan-Nya sesuatu, kecuali tukang nujum, kekal di dalam zina, kekal minum arak, durhaka terhadap ibubapa.(Al-hadis)

10. Sabda Nabi s.a.w: Allah menilik kepada hamba-Nya pada malam Nisfu Say`ban maka diampunkan dosa segala makhluknya melainkan orang syirik Dan orang yang tiada bertutur dengan saudaranya (perang Dingin).(Al-hadis)

11. Sabdanya lagi: Apabila pada malam Nisfu Say`ban maka berjagalah kamu pada malamnya bersembahyang, beribadah, Dan puasa kamu pada siangnya. Allah berfirman: Adakah orang yang meminta ampun, maka Aku ampunkannya, adakah orang yang ditimpa bala` Aku a`fiatkannya. Adakah orang yang meminta rezeki maka Aku rezekikannya, demikianlah pertanyaan lainnya sehingga keluar fajar subuh. (Al-hadis)

12. Tersebut dalam kitab Al-berkat: Bahwa jin, burung, binatang-binatang buas, ikan di laut berpuasa mereka pada Hari nisfu Say`ban.

13. Tersebut di dalam kitab: Bahawa Jibril bersungguh-sungguh pada malam Nisfu Say`ban menunaikan segala hajat. Maka datanglah Jibril kepada Rasullullah s.a.w kali keduanya, katanya: Ya Muhammad, gembirakanlah kamu bahwa Allah at`Ala telah mengampunkan segala umatmu orang yang tiada menyekutukan-Nya sesuatu. Angkatkan kepalamu, lalu Rasullullah s.a.w pun mengankatkan kepalanya, tiba-tiba terbuka segala pintu syurga. Dalam riwayat yang lain pula menyatakan terbuka segala pintu langit.

Pada pintu langit pertama malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang rukuk pada malam ini.

Pada pintu langit yang kedua, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang sujud pada malam ini.

Pada langit yang ketiga, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang minta DOA pada malam ini.

Pada pintu langit keempat, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang berzikir pada malam ini.

Pada pintu langit kelima, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang menangis takut akan Allah subhanahuwa at`Ala pada malam ini.

Pada pintu langit keenam, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang mengerjakan amal kebajikan pada malam ini.

Dan pada pintu langit yang ketujuh, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang meminta, maka dikurniakan permintaannya itu, Dan

Pada pintu langit yang kelapan malaikat menyeru: Adakah orang yang meminta ampun maka diampunkan baginya. Bertanya aku kepada Jibril, sampai bilakah terbukanya semua pintu ini (diterima DOA), Jibril

Menjawab: Sehingga naik fajar subuh. Dan katanya lagi: Pada malam ini dimerdekakan hamba-Nya yang mukmin lelaki perempuan dari api neraka sebanyak bulu kambing bani kalab (bani kalab diantara orang-orang Arab yang paling banyak memelihara kambing). Dalam satu riwayat yang lain pula bahawa Allah memerdekakan hamba-Nya daripada neraka sebanyak bintang-bintang dilangit dan sebanyak hari dunia dan malamnya. Pada malam inilah dihantarkan Allah akan jibril ke Syurga untuk menghiasi syurga.

14. Barangsiapa membaca (Tiada tuhan melainkan Allah, tiada kami sembah melainkan Dia, dengan ikhlas lagi teguh atas dasar agama (tauhid) walaupun dibenci oleh orang-orang kafir) ditulis Allah baginya ibadat seribu tahun, dan dihapuskan daripadanya dosa seribu tahun, dan keluarnya dari kubur, mukanya seperti bulan purnama dan ditulis pada Allah taa`la orang benar siddiq (orang yang benar).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan